mufle lijngoot kunststof dekselLijngoten

 

Nederland het land van water. Maar de laatste jaren komt het steeds vaker voor dat we te maken hebben met flinke regenbuien.
Door de hevige buien valt er in korte tijd veel water, hierdoor is wateroverlast ieder jaar weer 1 van de grote problemen in de tuin, op de oprit en het terras.
Het water verzameld zich op een laag punt in de bestrating, grote plassen ontstaan en natte voeten zijn hiervan het resultaat. Maar dit hoeft niet langer een probleem te zijn!
Met een lijngoot in uw bestrating kunt u ervoor zorgen dat de afvoer van regenwater wordt vereenvoudigd. Aan de slag dan maar?

 

Wat is een lijngoot?

Deze langwerpige afvoergoot wordt veel geplaatst in terassen en op plaatsen in de tuin waar het afvoeren van water noodzakelijk is.
Een lijngoot wordt ook gebruikt om regenwater bij het huis, de garage of een schuur weg te houden zodat er geen wateroverlast kan ontstaan.
Een lijngoot wordt daarom vaak in het straatwerk gelegd, zodat het afschot ervoor kan zorgen dat het water naar de goot toe loopt.

Ook wordt dit type goot gebruikt om een scheiding te maken tussen het straatwerk en het (kunst)gras.

De lijngoot bestaat uit een kunststof langwerpige bak met een deksel met sleuven of een maasrooster. Het deksel is in meerdere varianten verkrijgbaar, van kunststof tot metaal.
De kunststof onderbak is aan elkaar te koppelen zodat de lengte kan variëren van 1 meter tot het benodigde aantal meters.

 

Hoe werkt een lijngoot?

Het is een eenvoudige manier om regenwater van het terras of oprit weg te leiden. De bestrating van de tuin en/of de oprit wordt vaak gelegd onder afschot.
Afschot is het zachtjes laten aflopen van de bestrating zodat er geen water op blijft staan. Maar bij een flinke regenbui kan het water aan het einde van het afschot niet of moeilijk weg lopen.
Ja, daar is de oplossing! De lijngoot.
Door de bestrating licht af te laten lopen in de richting van de lijngoot zorgt u ervoor dat het regenwater altijd door de lijngoot wordt afgevoerd.
De lijngoot kan worden aangesloten op de hemelwaterafvoer, maar kan ook met een pvc buis naar de sloot worden geleid. Zo blijft het terras of de oprit, maar ook uw huis, schuur of garage mooi droog tijdens flinke regenbuien.
Wateroverlast wordt zo enorm beperkt.

De lijngoot wordt geleverd in stukken van 1 meter.
De stukken zijn door speciale gleuven erg eenvoudig aan elkaar te koppelen. Ook wordt de lijngoot geleverd met speciale deksels die de zijkanten afsluiten zodat het water via de onderuitloop wordt afgevoerd.

 

Het assortiment lijngoten

In onze webshop hebben we van het merk Mufle 3 soorten lijngoten. De opvangbak van de lijngoten zijn hetzelfde, maar de deksels kunt u zelf kiezen.

 

Hoe leg ik een lijngoot aan?

De aanleg begint met het graven van een gleuf. Maak de gleuf breder en dieper dan de gekozen lijngoot is. Let op dat de goten 2 tot 5 mm lager liggen dan het terras of de oprit. Eventuele graszoden kunt u afsteken en naderhand weer terug plaatsen. Plaatst u de goten op een voorgegoten betonplaat? Let dan goed op dat u lijngoten kiest met een beperkte inbouwhoogte!

Start met het deel van de goot dat u moet aansluiten op de reeds geplaatste afvoerbuis. Zorg bij het aanleggen van de lijngoot dat de goot zachtjes afloopt richting de onderuitloop. Dit zorgt voor een snelle afvoer van het regenwater.

Het wordt aangeraden om de lijngoot in beton te leggen om bij hevige regenval te voorkomen dat de goten gaan 'drijven'. Gebruikt u snelbeton? Dan is het erg belngrijk dat u alles voorbereid zodat u snel kunt werken. Deze betonsoort hard snel uit, waardoor aanpassingen later erg lastig zijn!
Koppel de lijngoten door ze in elkaar te schuiven van boven naar beneden. Elke goot heeft een speciaal randje waar de volgende goot weer in past. Op de uiteinden van de lijngoot brengt u de sluitplaat aan. Deze kunt u het beste even afkitten met EPDM kit. Zo zorgt u voor een waterdichte verbinding. 

De goot ligt er in, de sluitplaten zijn gemonteerd. Nu is het tijd om de ruimte rondom de lijngoot weer op te vullen met zand. Als het zandbed in orde is kunt u de tegels (her)plaatsen, en de eventuele graszoden op maat maken en tegen de rand van de lijngoot aanleggen. 

Maak de goot voor u de roosters plaatst nog even schoon van zand en ander vuil. Dan is uw terras of oprit weer klaar voor alle toekomstige regenbuien.

 

Hoe bestel ik de lijngoot?

De lijngoten zijn verkrijgbaar in onze webshop. In de categorie Putten en lijnafwatering staan alle 3 de typen lijngoten. 

De lijngoten worden verzonden via DPD en heeft u met circa 2 tot 3 werkdagen in huis. Bestel nu snel zodat u aan de slag kunt!

 

Contact

Zijn er vragen of is er meer informatie nodig? Neem dan contact op via info@ftproducts.nl of bel naar 0624305894.