Pimpelmees

Pimpelmees

pimpelmeespimpelmees
pimpelmees

De pimpelmees is een bosvogel die zich net als de koolmees heeft aangepast aan de menselijke omgeving. De pimpelmees broedt graag in een nestkast, en in de winter periode komt de vogel graag in de buurt van huizen bungelend aan voedersilo's en vetbollen. De pimpelmees is niet veel eisend, waardoor ze al snel tevreden zijn in tuinen en parken. Deze kleine vogel kan zelfs op de dunste takken op zoek gaan naar voedsel. 

Hoe herken ik een pimpelmees?

Deze prachtige vogel heeft een mooie gele borst, een smalle zwarte oogstreep, blauwachtige vleugels en het kenmerkende blauwe 'petje'. De mannetjes zijn veel helderder van kleur dan de vrouwtjes. De pimpelmees is een ster in behendigheid. 

 

Nestkast voor de pimpelmees?

De pimpelmees broedt vanaf eind maart tot in juli. In deze periode legt de vogel 1 tot 2 legsels waarin ze elke keer 7-13 eieren legt. Het vrouwtje broedt ongeveer 13 tot 15 dagen en doet dat het liefste in een veilige nestkast of boomholtes. De jongen zitten na het uitkomen van de eitjes 18 tot 21 dagen op het nest. Na het uitvliegen zorge de ouders nog ongeveer 2 a 3 weken voor hun kroost. 

Onderstaand een mooie selectie van nestkasten speciaal voor de pimpelmees. De vogelbescherming heeft een prachtig cadeaupakket samengesteld inclusief een mooie nestkast. In dit pakket treft u ook informatie over de nestkast, de tuinvogels en meer informatie over de Nederlandse Vogelbescherming. Leuk om te geven, en leuk om te krijgen!

 

Waar nestkast pimpelmees ophangen?

Het is belangrijk om de nestkast op een rustige plek te hangen. Als de nestkast beschut tegen de wind, en niet op het zuiden wordt opgehangen (in de volle zon) dan zal de pimpelmees met veel plezier gebruik gaan maken van uw nestkast. Het is toch prachtig om in uw eigen tuin de kleine pimpelmeesjes te zien uitvliegen. Hang de nestkast daarom ook niet naast uw terras, zodat de vogels zich veilig voelen, ook als u in het voorjaar gebruik maakt van uw tuin.  

Vogelvoer voor pimpelmees?

De pimpelmees is gek op pinda's en vetbollen. In ons ruime assortiment treft u diverse vogelvoederplekken en voer om deze leuke vogels te voeren en te genieten van het speelse gefladder in uw tuin. Van natuurlijke voederplekken die u in de boom kunt hangen, tot metalen voedersilo's die u kunt vullen met de diverse lekkernijen. Onderstaand een kleine selectie waar u de pimpelmees voorziet van zijn dagelijkse behoeften tijdens alle seizoenen.