Vogelbescherming Nederland nestkast mus groen - Mussenstraat

Waardering:
100% of 100
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU:
5051054173528

Nestkast Huismus

Huismussen zijn echte kolonievogels die graag bij elkaar broeden. Deze nestkast geeft ruimte voor 3 koppeltjes. Een ideaal hotel voor de mussen. De mussen zullen graag in deze nestkast verblijven.

Productafmetingen: ca. 40 cm x 18 cm x 30 cm (L x B x H)

Materiaal:
- grenenhout
- hout uit 100% ecologische bossen

Specificaties: diameter invliegopening: 34 mm

 

  • Koop 2 voor € 29,50 en bespaar 3%
€ 30,40

De Huismus

Red de huismus!

De huismus is overal te vinden. Maar helaas gaat het niet goed met de huismus. In de afgelopen 20 jaar is de populatie met 50% afgenomen. En het aantal daalt nog steeds! Dat is ook de reden dat de huismus op de 'Rode lijst van de Nederlandse broedvogels' staat. Het recente herstel is nog te beperkt om te kunnen compenseren met de grote afname van eind vorige eeuw.

Oorzaken dalende populatie

Het verlies van nestplaatsen is 1 van de grootste oorzaken dat het zo slecht gaat met de huismus. Met de huidige bouwnormen zijn er steeds minder broedplaatsen bereikbaar voor de huismus. Ook worden er steeds meer huizen met platte daken gebouwd. Ook het beheer van het stedelijk groen waarbij er minder onkruid- en insectenrijke vegetaties ontstaan speelt een rol. Minder struiken om in te verstoppen, alle tuinen worden bestraat of bekleed met grind. In de polders zijn er efficiëntere manieren om te oogsten waardoor er minder graanteelt is, de stoppelvelden een eind zijn verdwenen en ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen insecten.

Geschikte omgeving

Huismussen leven het liefste in een rommelige menselijke omgeving, met schuren en oude gebouwen, struikgewas en weilanden met vee. Hier vinden ze vaak gemorst graan, broodkruimels en andere lekkernijen. Ze zijn het talrijkst in dorpen en oudere buitenwijken met rommelige tuinen.

In een omgeving met veel hoge bomen zal je weinig mussen tegen komen. 

Menukaart van de huismus

Het liefste eten ze granen, zaden, bloemknoppen, bessen, insecten, pinda's, brood en vetbollen. In de broedtijd eten ze voornamelijk insecten.

Jonge huismusjes

De huismus broedt van eind maart tot in augustus. Er zijn 2 tot 3 legsels per broedseizoen met elk 4 tot 6 eieren. Ze broeden in een los kolonieverband. In de nestkast zullen ze materiaal verzamelen als takjes, stro hondenharen en veertjes. 

Het broeden duurt ongeveer 11 tot 12 dagen. Als de jongen zijn uitgekomen zitten ze circa 17 dagen op het nest. Zodra de jongen uitvliegen zullen de ouders ze nog 1 tot 2 weken voeren. 

Met uw nestkast kunt u dus meerdere keren getuige zijn van de geboorte van jonge huismussen. Zo helpt u de populatie weer een beetje groeien!

Wat kunt u nog meer doen?

Maar u kunt zelf nog meer doen om de huismus te redden. Huismussen hebben tuinen nodig met veel hagen en groen. Denk bijvoorbeeld aan klimop of liguster. Deze planten bieden niet alleen een huis aan insecten waar de mussen gek op zijn, ze bieden ook veiligheid in het geval de mus zich moet verstoppen.

De huismus heeft ook graag een waterrrijke plek met veel riet. Deze combinatie zorgt in de broedtijd voor veel insecten zodat ze de jongen goed kunnen voeren. 

Een nestkast in combinatie met de juiste omgeving zal ervoor zorgen dat uw tuin een plezier wordt voor de mussen. 

 


Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Vogelbescherming Nederland nestkast mus groen - Mussenstraat
Uw waardering