Tuindieren

Tuindieren

Gek op de wilde dieren in uw tuin? De vrolijk zingende vogels, de spelende eekhoorns en de scharrelende egel. Er is meer leven in uw tuin dan u denkt! Ook de vleermuis is een nuttig dier in de tuin. Voor al deze verschillende dieren hebben we een mooi assortiment aan producten om de dieren te ondersteunen gedurende het hele jaar door.

 

Vogelparadijs in uw tuin?

Het vrolijke gekwetter van de merel, de mussen die druk af en aan vliegen, de mooi gekleurde koolmees die takjes verzameld voor zijn nestkastje. De tuinvogels hebben het er maar druk mee, maar u kunt er heerlijk van genieten. Maar hoe maak je van uw tuin een vogelparadijs?

Nestkastjes - vogelhuisjes

Voor bijna alle type vogels zijn er nestkastjes. Deze nestkastjes zijn erg nuttig en bieden de vogels niet alleen bescherming tegen de hitte of de kou, maar ook tegen de roofdieren. De vogelhuisjes zijn dus niet alleen mooi en leuk maar hebben zeker een hele nuttige functie! 

Waar hang ik een nestkastje?

U heeft een mooi vogelhuisje uitgezocht, maar nu moet het huisje nog een plekje krijgen. Het is belangrijk om de juiste plek te kiezen en het huisje daarna niet meer te verplaatsen. Vroeg in het voorjaar kiezen de vogels hun broedplaats uit. De nestkast mag nooit in de volle zon hangen, en het is belangrijk dat er een vrije aanvliegroute is met goed overzicht op de omgeving. Hang een vogelhuisje nooit laag bij de grond. Het vogelhuisje zal dan niet worden gebruikt door de vogels en de katten kunnen er dan te makkelijk bij! 

Schoonmaken van een nestkast?

In het najaar als alle nestkastjes leeg zijn en de jonge vogels zijn uitgevlogen kan het nestkastje worden schoongemaakt. Voor het nestkastje wordt losgemaakt eerst goed controleren of er geen vogel in het huisje zit. Daarna kan het nestkastje worden losgemaakt en worden geopend. Haal de oude nestmaterialen eruit en maak met een borsteltje het huisje schoon. Gebruik nooit geen chemische schoonmaakmiddelen om het vogelhuisje schoon te maken. Dan zal het vogelhuis de geur opnemen en niet meer worden gebruikt door de vogels. Hang het huisje na de reinigingsbeurt weer terug op zijn plek. Controleer altijd of het huisje goed vast hangt!

Verschillende soorten vogelhuisje voor de vogel?

Elke vogel is net al de mens verschillend. Dus veel verschillende vogels hebben diverse wensen waar hun huisje aan moet voldoen. Zo heeft het roodborstje een huisje met een grote opening. De vogel houdt er niet van om weg te kruipen in kleine gaatjes. Terwijl de koolmees en de pimpelmees wel graag een huisje hebben met een rond gaatje. Deze vogels zijn wat groter en hebben dus een grote ronde opening nodig om in het huisje te kunnen. De kleinere mezen en het winterkoninkje zijn kleine vogels en kunnen in een klein huisje met een kleine ingang. Dan is er nog de huismus. Dit is de enige tuinvogel die graag in groepen nestelt. Speciaal voor de huismus is er daarom een groot vogelhuis ontwikkeld waar 3 mussensetjes in kunnen broeden. Dus als u een keuze maakt uit de diverse vogelhuisjes let er dan goed op of het huisje geschikt is voor de vogel waar u het nestkastje voor koopt!

Tuinvogelvoer kopen?

Het bijvoeren van de vogels is niet alleen erg leuk om naar te kijken maar is vooral ook erg nuttig. De vogels mogen met het geven van het juiste voer het hele jaar door worden bijgevoerd. Het is dan wel belangrijk om voer te geven dat geschikt is voor de tuinvogels.

Vogelvoederplekken

Denk hierbij aan strooivoer op voedertafels of in voedersilo's. Of vetbollen of vetblokken in speciale houders. Op onze site is er ruime keuze uit diverse tuinvogel voeder soorten. Van de simpele zakken strooivoer tot hele leuke uitdagingen voor de vogels zodat ze even bezig zijn met het voer. 

Ook zijn er speciale voersilo's die alleen geschikt zijn voor kleine vogels. Deze voersilo's hebben een speciale kooi die ervoor zorgt dat de grote vogels niet bij het voer kunnen. 

 

De eekhoorn in mijn tuin

De zachte en pluizige lichtbruine dieren in de boom is de eekhoorn. De eekhoorn is een vrolijk en spelend dier dat voor uren van vermaak kan zorgen. Hij springt van boom naar boom op zoek naar eten en het aanleggen van voorraad. Geweldig om ook deze dieren een mooi huis aan te bieden en ze te voorzien van wat extra eten in koude of enorm droge perioden.

Eekhoorn huis in de boom

Speciaal voor de eekhoorn is er een mooi woonhuis gemaakt. Een eekhoorn leeft graag hoog in de boom waar hij zich veilig voelt. Heeft u eekhoorns in de tuin en wilt u ze een extra veilig plekje bieden dan is het een idee om dit woonhuis op minimaal 3 meter hoogte in de boom te hangen. De eekhoorn kan zich dan verstoppen in geval van gevaar, slecht weer of voor de kleine eekhoorntjes. Eekhoorns zijn flink bewegende dieren, let er dus goed op dat u het woonhuis stevig ophangt aan de boom. Het is  natuurlijk niet de bedoeling dat de eekhoorn met huis en al uit de boom valt. 

Eekhoorn voeren

De eekhoorn is een dier dat vele voorraden aanlegt om in de winter of perioden van weinig voedsel zijn voorraden aanspreekt om zo aan voldoende voedsel te komen. Er zijn altijd momenten dat de eekhoorn toch moeilijk aan voedsel kan komen, dan is hij erg blij dat u wat extra bijvoert. Dit kan zeer eenvoudig met het eekhoorn voederhuis dat speciaal is ontwikkeld voor de eekhoorn. U hangt het eekhoornvoederhuis in de boom, en zorg ervoor dat hij goed vast hangt. Dan kunt u het voederhuis vullen met speciaal geselecteerd eekhoornvoer

 

Een egel in de tuin?

Wat scharrelt daar tussen de bladeren? Het is een egel. Dit lieve en zeer nuttige beestje houdt zich graag schuil in uw tuin. Maar wat kunt u voor dit lieve diertje allemaal doen om het in uw tuin egelvriendelijk te maken?

Een egel loopt niet graag in het zicht. Het is een makkelijk dier voor roofdieren, en heeft behalve zijn stekels maar weinig bescherming. Dat is ook de reden dat de egel zich graag tussen de losse bladeren begeeft. Hij valt zo minder op en kan zich hierdoor snel uit de voeten maken bij onraad. In de herfst is het daarom belangrijk dat u niet alle bladeren gaat opruimen. Laat de bladeren onder struiken en heggen vooral liggen. Dit zorgt ervoor dat de egel bij u kan schuilen en zich thuis voelt. Ook verzamelen de insecten zic htussen de bladeren zodat de egel hier ook nog gelijk kan eten. Dubbele winst voor de egel dus.

Het egelhuis

Speciaal voor de egel zijn er mooie egelhuizen gemaakt die ervoor zorgen dat de egel een veilige plek heeft voor zijn winterslaap en de eventuele kleintjes die de egel ter wereld brengt. Dit kan in de vorm van een huis, maar ook in een meer natuurlijke vorm zijn. Natuurmonumenten heeft speciaal voor de egel een mooi houten huis gemaakt die zeer degelijk is en de egel beschermt tegen zijn vijanden en de kou.

 

Hide Sidebar Foto-tabel Lijst

Showing 1-12 of 119 results

2 3 4 5
Hide Sidebar Foto-tabel Lijst

Showing 1-12 of 119 results

2 3 4 5